Sign in to follow this  
es300man

Idiot Light - Oil Lamp On

Recommended Posts

OK you guys....got one for you!

When I'm on the highway for 10 mins. or so in my '93 ES300, a little light comes on that looks like a genie's lamp. My mechanic thought it was from a defective "oil sending unit" and replaced it. Nope, still comes on. There's plenty of oil on the dipstick and it runs cool all the time. Any ideas what could be causing the light to come on? :cries:

Share this post


Link to post
Share on other sites
OK you guys....got one for you!

When I'm on the highway for 10 mins. or so in my '93 ES300, a little light comes on that looks like a genie's lamp. My mechanic thought it was from a defective "oil sending unit" and replaced it. Nope, still comes on. There's plenty of oil on the dipstick and it runs cool all the time. Any ideas what could be causing the light to come on?

Either oil pressure or oil level . Oil level on my 96 is a yellow light I believe and oil pressure is red.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have two oil lights:

"the genie lamp" by itself is the Low Engine Oil PRESSURE warning light.

"the genie lamp" with the wavy line under it is the Low Engine Oil LEVEL warning light.

If it is an oil pressure problem, then:

maybe the oil pump is getting tired.

maybe the oil pick up is restricted or partially clogged.

thus creating a low oil pressure when the demand for oil is higher.

steviej

Share this post


Link to post
Share on other sites
Not being a smart a$$, but why not hook it up to an OBDII scanner??? Take the "guessing" right out of this????

All good suggestions, and I think I'll have the scanner look at it. Thanks all!

Share this post


Link to post
Share on other sites

MB he said the oil light is on not the cel?

So a scanner will not show a code for the issue mentioned?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Not being a smart a$$, but why not hook it up to an OBDII scanner??? Take the "guessing" right out of this????

What is the scanner have to do with this problem we having? Did you pull off the oil pan ? What's the oil pressure look like?

JPI

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am having the same problem on my 92 ES 300 - wonder what is causing that stupid yellow light to come on. I will try flushing the engine and replacing the filter and oil, hope that will take care of it

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this