NC2020 RX450h

RX 450h 2020 Towing & Backup (Rear) Distance Sensors

Recommended Posts

I own a 2020 RX 450h F Sport, which I custom-ordered and received delivery in November, 2019.  The SUV is awesome!  I installed (myself) the appropriate two hitch, and then had a professional tow/trailer business install the 7-pin tow wiring harness. 

My question is regarding backing-up [in reverse] with my small camper attached (being towed behind) by RX.  When I towed behind my Prius and needed to backup/in reverse, and the camper attached, the rear sensors kept braking unnecessarily, thinking the Prius was about to hit or strike an object.  No matter how slow I backed-up in reverse, the Prius' rear sensors kept activating, causing the vehicle to brake (and display the STOP warning screen).

Can anyone who owns an RX (any year model) who tows, describe how to keep the sensors from braking, when in "reverse" at a slow speed and towing something behind it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesting because my 18 RX with no hitch will lock up the brakes at about 12 inches from a post or grocery cart.  You can’t be towing a trailer that close to the rear bumper. So you must have some hardware that is sitting up high enough for the radar to catch the reflection.

Check setting to see if you can disable that feature.  RX Manual should help with that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By Jellygeee
      Hello there,
      Apologies if I'm reposting a similar thread or not following the rules for creating a thread. I'm a new member.
      Want to provide an overview of my situation: I bought a brand new 2019 RX 450H F Sport for Wifey 2 weeks ago. Last night while trying to start the car in the garage, the whole odometer and lights started flashing (feels like disco lights). It went on for about 10 mins. The car couldn't be started. The message displayed was something about the Brake (P) malfunctioning. The car just reached 600 miles.
      Had to call the Lexus Emergency line and got the car towed to the nearest Lexus dealership. Received a message this morning from the dealership that the car and battery will be inspected (will need few hours). I wished I would have taken a video of it to show the magnitude.
      Want to get your advice and opinion from fellow members. Has this ever happen to anyone? What could have cause the issue? My Wife was both distraught and disappointed since it's a brand new car. On the bright side, this happened in our home (situation could have been worse if it happens in the middle of freeway).
      Thank you for your responses in advance.
      Kind Regards,
      Jellygeee
       
    • By skillydog
      When Park Assist is on in my GS, it is incorrectly sensing something when I put the car in reverse.  Took it in to the dealer, and diagnosis was a failed sensor.  Quote to repair is $500 for parts and service.
      Technician told me they need to pull the whole bumper off to repair this... Seems pretty steep to me... anyone have any similar issue or experience with this?  The car is no longer under warranty....
    • By LooseJuice
      I'm attempting to fix the leaking moonroof drain in my 2004 RX. This is a problem discussed at length on basically every Lexus forum. It's gotten so bad in my car, that heavy rain will now flood the passenger side of the car with standing water. The drain exiting the vehicle is clear. I poured water down the drain and some came out of the car... but not all of it. The rest of the water is not leaking out through the hole near the floor as is common in many posts. It's actually coming out through the box with all of the wiring connections (which I assume go to the passenger door) behind the passenger kick plate. Now, although I might be right in assuming that the wiring behind the kick plate is for the passenger door is for the door itself, I'm not 100% sure. I don't want to disconnect anything and cause a problem. I'm not a mechanic, I just can't afford the time or money to take this to the dealer to get fixed. So is it safe to disconnect these wires and do I have to disconnect the battery first? Because I'm almost certain I need to get behind there to fix the problem. I've searched extensively for any diagram that can tell me for certain what these wires I'm disconnecting control to no avail.

      I need to fix this problem because at this point, I almost can't even drive the car in the rain and certainly can't with a passenger.
    • By 04lexusrx33O
      Hello! My name is Jake and I have an 04 RX330 with 230,000 miles on it. Not certain on the history of it but I have gotten it with no heat and an overheating problem(EDIT: previous owners said it has overheated on them). I immediately knocked out the easy stuff, checked coolant levels, verified fans were working. So I end up doing serious work that it needed: waterpump, timing belt, power steering pump, upper/lower intake gaskets, thermostat(THM 117-$11.32 at napa), valve cover gaskets, spark plugs. I end up finding smoke swirling out of a crack in the radiator while the car was idling for an hour during a fuel injector decarbonizing process. I end up replacing the radiator as well as the fan motors with the relay because the fans wouldn't turn on. I ended up using a power probe straight to the old fan motors and only fan #2 worked. I end up putting it all together-bled all of the air out of the cooling system with an airlift evacuation tool-and this thing is still overheating! Today I pulled it in and put the scantool on it-temp reads 244 degrees, so it's up there. I take a laser thermometer gun and the passenger-side (or upper hose) of the radiator read 183 degrees give or take and the part of the intake that the sensor screws into was around the same. So I thought it's only a $20 sensor, and replaced it-also considering it had a previous P0117 code(engine coolant temperature circuit low input). I know when the DTC is aiming at the input part of a circuit, it's talking about something with the sensor. I thought this would do it, BUT the car still overheats via gauge. Good news was I had heat, so I'd blast it when it starts climbing up and it'd slowly go down. I'm really stumped now, because I know the heater core acts as a mini radiator, but it doesn't make sense that the heatercore cools the engine down but not the fans and radiator being fully functional. The upper heater hose is piping hot with pressure but the lower hose is room temperature with pressure, I verified by squeezing the hoses. Is the thermostat defective? I installed it with the wobbler pin positioned at the top via installation instructions. I feel like I might run a compression test tomorrow to check the head gaskets, but I feel like I'm missing another sensor or something-I'm a freshman in college so anyone with experience I'd greatly appreciate it! 
    • By Sharonben
      My elderly mother bought a brand new Lexus 350 about 10 years ago. It has only 41k miles on it. The airbag sensor is broken and Lexus no longer makes the part. They told us (in writing) that the vehicle is not safe to drive.  They searched for a part and came up dry. They said I could get it fixed by a 3rd party but when I tried,  nobody will touch it because of liability. Lexus is not willing to fix it with a used part. I would expect Lexus to make this right - provide another vehicle or some sort of compensation, but I was told because the car is no longer under warranty they will not. Really? isn't this Lexus we're talking about? I would expect them to stand behind their name. Perhaps their reputation is not reflective of who they truly are as a company. Has anybody else experienced something like this?