Do Not Sell My Personal Information Jump to content

2004 rx330 cruise control will not turn on, No dash light


Recommended Posts

  • 5 weeks later...

Common reasons for this to happen:

  • Bad Fuse: Like many electronically controlled systems in your car, the cruise control has a corresponding fuse which will blow to protect the system if it senses a short circuit. When the fuse of for the cruise control blows, the cruise control will stop working altogether.

  • Failing Brake Pedal Switch: The brake pedal switch turns on the vehicles brake lights when it senses that the brake pedal has been pressed. Because cruise control systems have been designed to disengage when the brake pedal is pressed, the cruise control is wired to the brake pedal switch. If the brake pedal switch fails, the car may think the brakes are engaged and not allow the cruise control system to turn on.

  • Failing Speed Sensor: A speed sensor has many purposes including indicating the speed of the vehicle, regulating flow of fuel and ignition timing, and operating the cruise control. If the speed sensor fails the cruise control may stop working. You may also notice that the speedometer has stopped working and the engine has more difficulty when idling.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Similar Content

    • By onnomvansanten
      From one day to the next my cruise control system does not work. When I engage it by pressing the button following message is displayed "Check Cruise System"
      It does not respond to pressing forward (to disengage the radar control and just go to regular - which I mostly use) or any variant thereof. so I am thinking that it could be a fuse. But my owners manual does not show what fuse it involved and where it is located, so maybe someone here know which would save me from checking every single fuse in the car.
      If you have any other solution....................please do say so. Lexus dealer is good, but they are waaaaaay overpriced (I was quoted 1050+ tax for a replacement of auto levelling sensor - did it myself for 305 in 15 minutes)
      Thank you very much
    • By jaredmac11
      1997 Es300.
      Several months back, my odometer, speedometer, and cruise control stopped working.  It was just a flash at first, maybe once a week.  Then it seemed to go out for a month then came back, then it went away for good.
      I replaced both vehicle speed sensors.  Both taken from a Lexus ES300 transmission from a salvage yard.  I also plugged in 2 instrument clusters from that yard.  Neither of these seemed to fix the issue.  I have read from ONE source that the ABS wheel speed sensor could lead to this issue.  I was working on the brakes on the driver front side a bit before this started to happen, so maybe the issue is tied together here.  The part is coming in at the end of the month.
       
      Has anyone ran in to this issue?  What resolved it?  Google hasnt been all too helpful.  The issue seems to be sporadic from the 2-wire VSS, the 3-wire VSS (goes deep in to the transmission), or bad instrument cluster wiring
      Edit:  Only hesitation regarding the Wheel Speed sensor is that I only have the CEL, blanked odometer, non functioning Cruise control and a non-functioning speedometer.  I do NOT have any other lights, ABS or otherwise.
    • By siddhartha
      ES 300 2003
      My check engine light comes on. The code is related to the Knock Sensor. My mechanic (very trustworthy) says it needs to be replaced with the wiring harness (service = $900). Funny thing is, if I never put it in Cruise Control the engine light doesn't come on. When on the highway, and the engine light comes on while cruise control is enabled, and the engine downshifts going up a steep hill it then fails to shift back to OD, which I believe is a symptom of the Knock Sensor being bad. It is just odd that if i don't put it in cruise control it never does that. Does this mean my Knock Sensors aren't bad, but it is actually something with the cruise control?
    • By tesponde
      I have a 91 LS400 and I recently started having problems with the instrument cluster. The speedometer works intermittently sometimes reading the correct speed, no speed, or will show double the speed i am traveling at. All of the lights (i.e o/d, check engine, traction control, etc.) flash at random times and then go off randomly. The only thing that is not messing up it the Tachometer. The cruise control works but shuts off every time the speedometer changes position randomly. I am thinking it may be a problem with the ECU since the cluster seems to be able to operate all of it's functions with incorrect information. Thanks in advance!
×
×
  • Create New...