LexusCharlie

2010 Rx450h Accessory (starter) Battery Replacement

Recommended Posts

3rd time in the past 18 months, the accessory battery was low and could not start the car. The 2nd time, I had it towed to the dealer and they said it was ok. This time, when trying to start, the air bag light came on, then the dash lights started flashing and the headlights were dim. After sitting a while, it did finally start. I had the battery checked and it says it needs a charge. Tried that, yet it does not hold a charge and still shows it needs a charge.

The odd thing is that this time, now the drivers window "auto up" function no longer works, the drivers button for the rear left seat window does not work (the rear seat button does work ok), all the windows seem to go up slowly.

Is the accessory battery just a standard battery I can get anywhere? I have heard, yes buy a size 35 anywhere, and I have also heard that the battery is a special gel battery that has to be purchased through the dealer?

Any recommendations as to a battery?

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My original battery on RX400h lasted 6 to 7 years.  Then I got a Costco battery($65), which last 3 years with corroded positive terminal clamp.  I read up Consumer Report, and bought an Interstate battery($120).  Gel battery are not necessary for RX hybrid because Gel/Glass Absorption Mat batteries are good for deep discharge/recharge.  Hybrid car just use the accessory battery to start the car computer and provide power to accessories.  It doesn't crank the engine. 

Always turn the key to On position if you will be idling for more than 3 minutes.  The accessory battery will run down very quick.  Let the car decided how to use the battery power.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By Jlogo1985
      I just got a 2007 Lexus gs350 from my cousin he got a new car so the car was sitting for 5 months when I went to start it no surprise the battery was dead I called aaa to jump when he had the charger on the battery it started and everything was fine but when you shut the car off it wouldn’t start again so I had it towed to Toyota and had the battery replaced they said they changed the battery and now the alarm won’t stop going off and the key fob isn’t opening the doors or trunk when you go in the car the computer gps starts up but car won’t start or turn off alarm I changed the key fob battery before I had all the issues I’m not sure if this is the problem but Toyota could not figure it out and I just spent $400 for them to tell me good luck get out of here I was hoping you guys could help me out please!!!  
    • By Andy_N
      Hi Guys,
      Couple weeks ago, my Lexus hybrid system light came on. I took the car to a  local Lexus dealer. They charged me $160 just to test the engine light and  told me to replaced my hybrid battery for $6,700. I am so broke I declined the replacement.  Last week, I opened the hybrid battery and tested all cells. Turns out all cells are fine. I reassembled the battery back in place and drove it for another week. Today while driving 70 mph on the highway the "warning hybrid light" comes on again  including check VSC, check ECB. Does anyone here has the same problem like it do? I know the battery is fine. Could the battery converter causing this problem?
      Any advise would be appreciated.
      Thank you.


    • By jjc1971
      Hi all,
      New to Lexus and new to here. I did try to search but couldn't find a thread related to this. Also posted this on the wrong thread - sorry. 
      Bought a 2004 RX300 a couple of weeks ago and I've been really pleased so far. But I now have an issue. A couple of days ago the belts squeaked for about a minute but it wasn't first start up of the day so I noticed and thought that's odd.
      Since then belts have squeaked a few times and again for a minute only and not from cold.
      Yesterday got in it to leave work at 5pm and got the squeak but also the red battery light was on for the first time so I turned off all the power hungry items. After about 5 mins the battery light went out again, and then I pulled over to pick up groceries. When i restarted car started ok with no noise and no red light but no power. There was nothing to indicate it was in limp mode, no warning lights just wouldn't pull.
      Any thoughts? My initial uneducated thought is alternator. Alternator may have semi 'seized' so with the squeak yesterday was alternator refusing to turn, but then it did turn but is so stiff its basically nearly stopping the engine but it is reluctantly turning hence the battery light is out.
      Is there any way I can test the alternator? Is my theory idiotic?
      Any help greatly appreciated.
    • By jjc1971
      Hi all,
      New to Lexus and new to here. I did try to search but couldn't find a thread related to this. 
      Bought a 2004 RX300 a couple of weeks ago and I've been really pleased so far. But I now have an issue. A couple of days ago the belts squeaked for about a minute but it wasn't first start up of the day so I noticed and thought that's odd.
      Since then belts have squeaked a few times and again for a minute only and not from cold.
      Yesterday got in it to leave work at 5pm and got the squeak but also the red battery light was on for the first time so I turned off all the power hungry items. After about 5 mins the battery light went out again, and then I pulled over to pick up groceries. When i restarted car started ok with no noise and no red light but no power. There was nothing to indicate it was in limp mode, no warning lights just wouldn't pull.
      Any thoughts? My initial uneducated thought is alternator. Alternator may have semi 'seized' so with the squeak yesterday was alternator refusing to turn, but then it did turn but is so stiff its basically nearly stopping the engine but it is reluctantly turning hence the battery light is out.
      Is there any way I can test the alternator? Is my theory idiotic?
      Any help greatly appreciated.
       
    • By MrHockey
      I drive down a hill on a regular basis, a highway off ramp, with a stop sign at the bottom.  As I brake I can see the power created by monitoring the kilowatt gauge, the needle dives into the blue showing the results of regenerative braking.  After about 4 car lengths the needle returns to zero even though I continue braking for many more car lengths. I can feel the reduction in braking when regenerative braking disengages and compensate by pressing on the brakes a little harder.  Meantime I am monitoring the traction battery graphics, the one that show how fully charged the battery is, and it show the battery is 3 or 4 bars below full.  So if the traction battery is not full why is the Regen braking disenging so quickly?  If I release the brakes for an instant a Mb d then apply them I can get the kilowatt Gage to dive into the blue again, and I can repeat this several times but with each cycle the amount the needle dives is less as is the duration.  The car is not throwing any codes.  As for fuel mileage, it's close to what it should be but I think it is slighty low, but it is hard to say for sure.  My sense is it is lower by approximately 1mpg.  If the regenerative braking would stay engaged for the duration of the hill this would go a long way toward topping up the traction battery.  The only thing I can think of is the graphics are lagging behind the actually state of the battery.  And I should mention I cannot remember the last time I saw the traction battery full.