Toysrme

Tsib Update: Es 350 Transmission 3-4 Gear Shift Flare

Recommended Posts

My service manger has just told me that the valve bodies that they have replaced have not solved the problem. He feels that it is a software issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites
The TSIB regarding the shift flare between 3rd and 4th changes has been revised, August 2nd 2006.

ES350AT34ShiftFlareTSIB-1.jpg

ES350AT34ShiftFlareTSIB-2.jpg

ES350AT34ShiftFlareTSIB-3.jpg

ES350AT34ShiftFlareTSIB-4.jpg

ES350AT34ShiftFlareTSIB-5.jpg

ES350AT34ShiftFlareTSIB-6.jpg

Thanks for the info.....we should all chip and get you a nice xmas gift for saving us money in the long run.....cheers!!! :cheers:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just read this post and am shocked... shocked,, that Lexus and Lexus of Cerrittos has refused to fix my ES350 because I have this known problem.

They tell me there is nothing wrong with the car. Considering that the Lexus Service Rep has supported the dealer and after a 1 mile test drive determined there was nothing wrong with the car, what in the world can I do? I have had the car for 14 months,, 8000 miles because if I am going any distance I rent.

Tomfrom@aol.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

I too am experiencing this flare (surge). I happens mostly when cold, and only going up a grade. I have brought this to the attention of the dealer twice before and the first time they could not duplicate it. The second time they did a software upgrade, but that did nothing...still the same intermittant problem. I have about 50k on the vehicle, and now made another dealer appt. for next week, and I will bring them the suggested fix that someone was so kind to post on this forum. Cross your fingers for me, and thanks to all for the information.

Share this post


Link to post
Share on other sites

had mine in for the recalls and while there I had them look at the tranny "flare". They confirmed it was doing it and did a software upgrade. The car now shifts, better than ever.. very happy with the change.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That TSIB has been superseded by TC005-07. In Canada refer to TSB#2649 OP CODE AT9013. I had mine done today at Woodhaven Lexus in Winnpeg, MB = excellent service, included a wash.

Share this post


Link to post
Share on other sites

my '07 had and still has the flare since new, told it was normal on cold start up. After the first up shift through the gears it goes away. 162000 mi now with transmission flare but other than that the tranny is fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did a lot of research and I came with simple solution.



1. Drive the car for 15-20 minutes, the transmission needs to reach the working temperature;


2. Park the car, open the hood, open the fuse box next to the battery;


3. Remove fuses #21, #16, #37, #38;



lXpbvIl.jpg




4. After 15 minutes return them back (#21 is a 30A fuse, #16 is a 10A fuse, #37 is a 15A fuse, #38 is a 10A fuse).


5. Drive the car for 15-20 minutes hard, it has to shift over 3000 rpm, do a lot of kick downs, let it rev past 5000 rpm, that's the best way for the transmission ECU to relearn;


6. Park in in your garage and try it next day. This worked for me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...